Екскурсії в Танзанії (о. Занзібар). У цій статті я розповім про мінуси та плюси занзібарських екскурсій, а також про ціни і де брати екскурсії. В інтернеті до поїздки на острів Занзібар, я прочитав величезну купу інформації про екскурсії Танзанії і безпосередньо на острові Занзібар. Ціни були вражаючими та прилетівши на острів ?, я на жаль у цінах розчарувався. Але не закриваємо сторінку і читаємо далі буде цікавіше…

Карта екскурсії в Танзанії (Занзібарі), з точками місць де ми побували в кінці статті.

Зі списку екскурсій я виділив для себе 3 найцікавіші для мене:
Safari blue (Морська прогулянка) з відвідуванням зникаючого острова, коралового рифу, острова Квале, лагуни з мангровими чагарниками. (Далі буде детальніше.)
Стоун Таун (Єдине місто на острові) + Острів черепах (Prison Island) + Зниклий острів (Nakupenda Island) (ще один).
Тропічний Ліс Джозані + сад спецій.

Ціни на екскурсії в Танзанії:
Господарі готелю Hotel Nungwi про який я розповім в окремій статті, російські.

Вони запропонували свої ціни на екскурсії в Танзанії і акцентували увагу на російськомовного гіда (нам це було не важливо). Ціни вони назвали такі:
Стоун Таун + Острів черепах + Накупенда – 75$ з особи,
Накупенда на весь день – 75 $ з особи,
Мнемба без гіда і без харчування (це острів ?, біля якого можливо побачите дельфінів) – 40 $ з особи,
Safari Blue – 80 $ – 85 $ з особи без харчування.

На пляжі ходять бич бої, які також пропонують екскурсії в Танзанії. Ціни у них трохи кращі ніж у готелі, наприклад Мнемба 50-55 $ з харчуванням.
Стоун, острів черепах і накупенда, 55-65 $ з особи.

Трохи засмутився від цін і заїдаючи свій смуток у ресторані Baraca (про ресторани та харчування буде як завжди в окремій статті), до нас підійшов хлопець із Росії та попросив після обіду зайти в офіс поруч поговорити про екскурсії. Чесно кажучи після купи пропозицій із приблизно одними цінами, я був налаштований скептично і швидше за все навіть не пішов би до цього офісу. Через 20 хвилин він підійшов ще раз і запропонував скинути розцінки на екскурсії у viber. Ми погодилися та отримавши прайс, я ахнув від цін.

Дмитро запропонував нам ціни
Safari blue ? (Морська прогулянка) – 35$ з людини з повноцінним обідом з морепродуктів, також фрукти на острові + напої (кола, франта, спрайт і вода, протягом всієї екскурсії),
Стоун Таун (Єдине місто на острові) + Острів черепах (Prison Island) + Зниклий острів (Nakupenda Island) (ще один). – 35 $ з людини з повноцінним обідом з морепродуктів, також фрукти на острові + напої (кола, франта, спрайт і вода),
Тропічний Ліс Джозані ?+ сад спецій ? – 40$ з особи без харчування,
Мемба острів ? (дельфіни і снорклінг) – 20 $ з людини,
Сафарі в національних парках Танзанії – від 190 $ з особи.

Загалом, ми навіть не торгувалися з Дмитром і вирішили брати екскурсії у нього. Хоча я впевнений, що можна було ще якісь копійки скинути.

Посилання для зв’язку з Дмитром: не надам, бо це росіянин.

Насамперед ми все ж таки вирішили вирушити до черепах “Акваріум Нангві Мнарані” і до зоопарку “zanzibar kilosas conservation” недалеко від нашого готелю, приблизно 2 км. Зазначу на карті окремо. Вхід і в зоопарк і до черепах коштує 10 $ з людини або 20 000 танзанійських шилінгів, відповідно через курс, дешевше платити в шилінгах. Зоопарк невеликий, але затишний. Там ви побачите та погодуйте великих африканських страусів, подивіться на пітона, побачите хамелеона і навіть потримайте його в руках. Ще ви зайдете в клітку з мавпами ? і обов’язково погодуйте їх манго ?, трохи далі ви побачите карликових антилоп Суні. Можливо вдасться покликати їх листям і навіть погладити. Далі ви подивіться на крокодилів ?, на жаль гладити їх не дозволяють ?. Ну власне зоопарком і все. З черепахами ще простіше, вам покажуть малесеньких черепах, потім проведуть покажуть великих черепах і рибок, потім дадуть листя якого ви можете погодувати черепах, а також можна купуватися з ними в озері. Після ви трохи підніміться до виходу і праворуч від виходу подивіться на останки дельфінів, кита та черепах після різних катастроф, та й власне все.

Далі екскурсії в Танзанії (на острові Занзібар) у нас пішли за наміченим планом. Почали ми з Safari blue. Привезли нас на маленькому комфортабельному мікроавтобусі з кондиціонером (На всіх екскурсіях був саме такий мікроавтобус) до селища Фумба, де нас пересадили на човен і відправили далі на острови ?. Вже в човні поставили ящик із включеними в екскурсію прохолодними напоями (кола, спрайт, фанта, вода). Діставшись хвилин за 20-30 до зникаючого острова гід і капітан човна на острові розгорнули навіс від сонця, і почали різати фрукти (кавун, кокос, ананас, манго). Ми в свою чергу взялися робити фотографії, снорклити, милуватися красою (PS пиво на острові 10000 шилінгів). На острові ми були близько години може півтора. Далі ми дісталися рифу, де снорклили з гарними рибками. (Ласти, маску та трубку ще до посадки в човен можна було взяти з собою безкоштовно). Далі ми вирушили до острова ? Kwale з боку рудою з яким ми поплавали і сфотографувалися в Лагуні з мангровими чагарниками. Далі ви відпливаєте і висаджуєтеся на пляжі цього ж острова, йдете на обід де вам подадуть кам’яних лобстерів, креветки, кальмарів, восьминогів, рис з підливою каррі, картошку фри. Пообідавши у вас буде 15-20 хвилин вільного часу, можна пошопитися але на острові все дорого… Пиво знову ж таки 10000 шилінгів, ще пропонують каву, але не питав по чому. Далі ви вирушаєте до великого баобабу що завалився та з нього почали рости нові. За легендами від місцевих, цьому баобабу понад 1000 років. Його корінь завтовшки приблизно 5-6 метрів на око. Біля нього будуть місцеві продавати косметику, там же у нього будуть плоди баобаба, дуже смачні… Власне це остання зупинка після чого ви повертаєтеся в човен і повертаєтеся у зворотному напрямку. По дорозі вже можна буде помітити, що зникаючий острів став у 5-6 разів менше, ніж коли ви були на ньому. ВАЖЛИВО ☝️ Обов’язково беріть із собою крем проти засмаги і чим більше SPF – тим краще, і не забудьте намаститися, бажано на кожній зупинці оновлювати!

Наступна екскурсія у нас була Тропічний Ліс Джозані ?+ сад спецій ?. Мабуть, не набралося на екскурсію людей і нам трохи підвищили ціну до 85$ за двох (замість 80$). Але в мінібусі нас було тільки двоє і ми нікого не чекали, так само можна було доплатити ще 10 $ за обід для двох, але так як екскурсія не довга, ми не брали. Так як нас було лише 2 особи, нам запропонували вибрати час відправлення на екскурсію самостійно. Що також непогано, ми виспалися, поснідали і поїхали. Ліс ? красивий, гід нас провів до білки, розповів про мавп ? які водяться тільки на Занзібарі “червоний колобус”. Провів до пасовища цих мавп де ми вдосталь фотографувалися. Після чого нас перевезли до мангового лісу, показали мешканців (крабів ?), розповіли до якої висоти піднімається вода при припливі, як вони оновлюють інфраструктуру щороку, дали час на фотографії і ми поїхали на наступну точку а саме до саду спецій. У саду спецій нам показали різні рослини які ростуть на Занзібарі: корицю, лимон ?, манго ?, банан ?, кокос ?, імбир, лимонник, чорний перець ?, мускатний горіх і ще багато всього. Під час екскурсії вас супроводжує гід та його помічник. В кінці екскурсії, під національну пісню “Hakuna matata”, помічник заліз на пальму і зрізав свіжі кокоси ?, після чого вбрав нас у краватку та корони з листя пальм і попросив чайові… Після чого ми пройшли до виходу де можна було купити спеції і вирушили додому.

Крайньою екскурсією у нас стала Стоун Таун+ Острів черепах (Prison Island) + Зниклий острів (Nakupenda Island). На цю екскурсію нам ціну дали 60$ за двох із їжею, замість 70$. Насамперед ви прибуваєте в Stone Town звідки відразу вирушаєте на Prison Island, де ви подивіться острів-в’язницю на якому утримували рабів до їх покупки, в 1893 цей острів був куплений з метою побудувати на ньому в’язницю для утримання злочинців з материкової частини Африки. У 1894 році тюремні будівлі були повністю завершені, але, незважаючи на це, в установі ніколи не розміщувалися ув’язнені. А ще трохи пізніше туди привозили на карантин тяжко хворих, після чого в 1919 році губернатор Сейшельських островів відправив 4 гігантські черепахи, які швидко почали розмножуватися і на яких ви згодом прийдете дивитися. Гарні краєвиди, що відкриваються з висоти на Індійський океан, після чого перейдете до парку з величезними сейшельськими черепахами. Там у вас буде близько години, ви зможете на своє задоволення пофотографуватися з черепахами, погодувати їх, почухати, розглянути з усіх боків. Далі вас привезуть на Nakupenda Island (зникаючий острів), де ви зможете поплавати, перекусити фруктами як і на екскурсії Blue Safari, а також приготують обід з морепродуктів ? і картоплі фрі ?(без рису) як і на Safari Blue, але замість кам’яних лобстерів будуть звичайні лобстери, які мені до смаку сподобалися більше ніж кам’яні. Пиво ? тут як і на інших островах коштує 10000 шилінгів, але чим ближче до відплиття тим швидше вони знижують ціну до 5000, як і у звичайних кафе та ресторанах на острові Занзібар. Наступна зупинка, наша зірка, Stone Town. Тут екскурсія проста, ви відвідаєте за бажанням магазинчики, зайдете у старовинний форт із гарними вежами. побуваєте біля музею/готелю Фредді Мерк’юрі, за бажанням за додаткову плату можна в нього зайти. Прогуляєтеся вузькими, колоритними вуличками міста і зайдете на базар. Тут хочу зупинитись докладніше. Після того як ви добре поїли на минулій зупинці, якщо у вас слабкий шлунок, попросіть гіда зробити так, щоб ви не заходили на ринок. Сморід стоїть жахлива, антисанітарія, скрізь мухи, незрозумілі рідини стікають зі столів на яких лежить риба надвечір без будь-яких холодильників. Трохи далі буде м’ясний відділ, де ситуація не краща, все м’ясо вкрите мухами, і запах хоч уже й не такий смердючий як у рибному відділі, але дихати все одно не дає. Загалом ми бігли як могли, і мене трохи двічі не вивернуло. А дружині ввечері довелося пити пігулки, щоб запустити шлунок. Загалом хочу попросити організаторів екскурсії попереджати про цю жерсть до входу, і тих, хто не захоче йти і дивитися цю бляху, проводити через відділ з овочами, де можна дихати.

Ось так ми пройшли екскурсії в Танзанії.

Залишаю мапу наших екскурсій з точками відвідувань.

Last modified: 26.04.2023

Author

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.