Пам’ятка туристу в Албанії.

Уважно ознайомтеся з цією інформацією та обов’язково перевірте її перед тим, як вирушите в подорож (можуть бути зміни, ця пам’ятка за 2021 рік):

  • Трансфер

Після отримання багажу на виході з будівлі аеропорту на Вас чекатиме представник сторони, що приймає, з табличкою і покаже, куди потрібно пройти для здійснення трансферу в готель. По дорозі в готель Вам надасть загальну інформацію про країну відпочинку, особливості, національні традиції, курс місцевої валюти тощо. (але це залежить від автобусного гіда).

  • Проходження кордону, митниця

На кордоні забороняється фото- та відеозйомка, камеру або камеру можуть конфіскувати. Під час проходження кордону виходити з автобуса, відвідувати туалет, можна тільки повідомивши супроводжуючого групи.

При проходженні прикордонного, митного контролю прохання дотримуватися спокою, не ставити запитань і не жартувати з прикордонниками та митниками.

Декларації заповнювати не потрібно, якщо Ви не везете якісь особливі цінності (картини, ікони, старовинні музичні інструменти, дуже дорогі прикраси тощо)

Якщо один з батьків їде з неповнолітньою дитиною, обов’язково потрібно мати при собі оригінал довіреності на дитину для пред’явлення. Якщо дитина подорожує із двома батьками, довіреність не потрібна, але необхідно мати свідоцтво про народження дитини.

Дозволено провозити лише 400 шт. цигарок, тобто. 2 блоки, 1 літр міцних алкогольних напоїв, до 10000 (десять тисяч) євро за усною декларацією. Заборонено вивіз продуктів тваринного походження. У разі порушення цих норм можливий великий штраф та проблеми з подальшим відвідуванням Євросоюзу.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 1996 року «Про порядок переміщення громадянами через митні кордони України алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів» в Україну можна ввозити не більше 1 літра міцних алкогольних напоїв, 2 літри вина, 10 літрів виробів 200 цигарок чи 200 грам цих виробів.

  • Перебування в готелі

Розміщення в готелі здійснюється відповідно до Міжнародних готельних правил. У номери забороняється заносити продукти та алкогольні напої.

У разі питань Ви можете звернутися до представника готелю біля стійки реєстрації. Якщо Ваше питання не буде вирішено, Ви можете зв’язатися з представниками сторони, що приймає, для з’ясування питань, що виникли.

  • Медична страховка

Пам’ятайте, що під час подорожі ви застраховані. У разі виникнення страхового випадку необхідно зв’язатися з цілодобовим диспетчерським центром страхової компанії. Усі витрати на страховий випадок покриваються за умови дотримання страхових правил, викладених у полісі. Якщо у Вас виникнуть труднощі, зверніться до Вашого супроводжуючого. Але краще, якщо ви візьмете з собою в дорогу медикаменти, які допоможуть вам у разі незначного нездужання, а серйозних проблем зі здоров’ям у вас не виникне!

  • Загальні рекомендації

Якщо Ви втратили паспорт або будь-які документи, одразу повідомте представника приймаючої сторони про те, що сталося. Прохання не пити сиру водопровідну воду.

  • Телефони першої потреби

Код Албанії- +355
Телефонні коди великих міст:
Тирана – 42, Дуррес – 52, Ельбасан – 545, Шкодер – 224
Телефони першої необхідності (безкоштовно):
Поліція 129
Пожежна служба 128
Швидка медична допомога 127

В інші країни Албанії можна зателефонувати з готелів, телефонів, стаціонарних телефонів, поштових відділень, але слід враховувати, що з готелів буде значно дорожче, ніж з поштових відділень або телефонів. Точки доступу до Інтернету, як і точки підключення Wi-Fi, дуже обмежені через історичні обставини, що завадили налагодити комунікаційний зв’язок. Така сама ситуація спостерігається і з системою стаціонарного телефонного зв’язку. Телефонні апарати, якими можна зробити міжнародні дзвінки, можна знайти тільки на вулицях великих міст, як і Інтернет-кафе. На відміну від Інтернету, мобільний зв’язок розвивається досить швидко. Послуги мобільного зв’язку надають великі оператори Vodafone Albania та Albanian Mobile Communications (АМС).

ПОСОЛЬСТВО УКРАЇНИ:
2-4, Stephanou Delta str., Filothei, 15237 Athens, Greece, tel.: +30210 6800230

  • Гроші у Албанії. Обмін валюти.

Грошова одиниця Албанії називається лек. 1 долар = 100-104 лек, 1 євро = 115-124 лек. Албанські банкноти випускаються номіналом 200, 500, 1000, 2000 та 5000 лек. Існують монети 1, 5, 10, 20, 50 і 100 лек.
Монети євро у вас приймуть за курсом 1 євро = 100 лек, тому що на монети тут такий офіційний курс.
Банкомати встановлені у багатьох банках Албанії. Банкомати приймають картки українських банків, які можна перевести в готівку в національній валюті – в ліках. В аеропорту червоний банкомат бере комісію в 300 лек, у Влері в банкоматах комісія 700 лек. Кажуть, що є банкомати, які не беруть додаткову комісію, але я таких не знайшов.
Обмінювати готівку (євро, долари) можна в банках, обмінних пунктах або в готелі. Банки працюють з 8.00 до 15.00 з понеділка по п’ятницю, деякі відкриті й у суботу. Інформацію про курс долара США, євро, та іншої валюти, що конвертується, можна побачити при вході в кожен обмінний пункт (EXCHANGE), банк.

  • Погода. Як відпочивати в Албанії.

В Албанії – середземноморський клімат з недовгою та м’якою зимою, сухим та спекотним літом. Влітку середня температура повітря +27С. Проте, у гарячий сезон (середина липня – кінець серпня) температура повітря в Албанії піднімається до +40 С (за винятком гірських північних районів). Температура води влітку, як правило, не опускається нижче +25С. Взимку температура повітря від +15С до -15С залежно від району, наприклад, у горах клімат набагато холодніший, ніж у південній та центральній Албанії. Для ранньої весни та пізньої осені характерний сезон дощів.
Туристичний сезон в Албанії – цілий рік!
Пляжний сезон – з травня до середини жовтня.

  • Транспорт в Албанії.

Таксі:
Офіційне таксі в Албанії, як і в багатьох країнах, – жовтого кольору. Якщо вам потрібно замовити таксі, попросіть про цю послугу представника сторони, що приймає, або ресепшіоніста в готелі.
Громадський транспорт:
В Албанії розвинуто автобусне сполучення. Проїзд в автобусах недорогий, але немає чіткого розкладу, оскільки відправляються вони в міру заповнення. На автобусах та мікроавтобусах зазначено їхній маршрут. У нашому випадку автобус у Влері ходив кожні 15 хвилин, вартість 30 лек.

  • Безпека відпочинку в Албанії.

Відпочинок у Албанії безпечний! Кількість злочинів, що скоюються на території Албанії, набагато менша, ніж у більшості західних країн.
Місцеве населення дуже доброзичливе, шанобливо ставиться до всіх туристів. Особливо добре ставляться до всіх іноземців
А тепер поради туристам:

  • дотримуйтесь звичайних запобіжних заходів, тримайтеся подалі від гучних політичних демонстрацій.
  • не звертайте увагу на румунських циган, жебраків.
  • будьте обережні з вуличними міняйлами, краще міняти гроші в банках.
    як і більшості країн, в Албанії не рекомендується пити водопровідну воду.
  • вільно ви можете фотографувати та знімати відео в більшості місць, крім військових об’єктів, аеропорту, резиденції Президента. Зазвичай місцеві жителі добре реагують, коли їх фотографують. У музеях і храмах звертайте увагу на інформаційні стенди, якщо їх немає, перш ніж робити фотографії, знімати відео, запитайте дозвіл у наглядача.
  • Албанська кухня

Албанська кухня не є самостійною і є химерною сумішшю давніх традицій, що населяли територію країну албанських племен з рецептурою, що завоювали її турків, греків і слов’ян.

Основа основ усіх страв албанської кухні – це м’ясо та овочі. Серед популярних страв албанців можна виділити тушковане м’ясо з цибулею, що називається “счумлeк”, тушкована яловичина, ростбіф в кисло-молочному соусі, баранина, також популярна “сарма” (що представляє собою рід голубців), “фергеса-тирана”, зі смаженого м’яса, яєць, помідорів та печінки), пиріжки з рубаним м’ясом і т.д. До м’яса зазвичай подають у вигляді гарніру рис, салати. Рибні страви також люблять албанці. Особливу перевагу вони віддають форелі та коропові. Нерідко в меню ресторанів та кафе можна знайти такі страви, як «ngjalë» (смажений вугор), «zhabë» (жаб’ячі лапки). Тільки в Охридському озері водиться рідка риба-коран. Її ви зможете спробувати в одному з кафе міста Поградець.
В албанії дуже хороша турецька кава та еспресо. Традиційним алкогольним напоєм є раки (raki), зроблене з винограду або слив, найдорожче – з ожини. Секрети “ракиделія” передаються з покоління в покоління. Що стосується виробництва вина, то й тут Албанія має стародавні традиції. На території сучасної Албанії виноробство існувало ще в античні іллірійські часи. Сьогодні в Албанії працюють кілька виноробних компаній, що випускають червоне та біле вино. Серед міцних алкогольних напоїв можна виділити бренді «Скендербеу», який удостоївся високих нагород на багатьох міжнародних виставках.
Загальноприйняті страви:
Byrek – пиріг з м’ясом або сиром або шпинатом
Patate te skuqura – картопля – фрі
Tave kosi – запечена баранина, йогурт та яйця
Fergese – смажений фарш з баранини або печінка з сиром фета та часником
Speca te mbushur – перець, фарширований сиром фета та зеленню

Путеводитель, который поможет вам разобраться в меню на албанском языке:

М’ясо та риба Фрукти та овочі Напої
Яловичина – biftek

Курка, курча- pule

Бараніна – mishqengji

Свинина – derr

Ковбаса – sallam

Телятина – mishvici

Риба – peshk

Окунь – levrek

Тріска – merluc

Креветки – karkalecadeti

Лосось – salmon

Морепродукти – frutadeti

Морська тріска – gjuhes

Форель – trofte

 

Яблуко – molle

Банан – banane

Груша – dardhe

Виноград – rrush

Гранат – shege

Лимон – limon

Мандарин – mandarine

Інжир – fiq

Айва – ftua

Апельсин – portokalle

Капуста – laker

Морква – karrota

Баклажани – patellxhane

Гриби – kerpudha

Перець – speca

Томати – domate

Цибуля – qep

Картопля – patate

Пиво – birre

Сік – leng

Вино – vere

Вода – uje

Чай – çaj (произносится одинаково на русском и албанском языках)

Біле вино – verë e bardhë

Червоне вино – verë e kuqe

Яблучний сік – lëng molle

Кава по турецьки – kafe turke

Холодний чай – çaj i ftohtë

Гірський (трав’яний) чай – çaj mali

Эспресcо – kafe ekspres

Коктейль – koktej

Ресторани, кафе обслуговують відвідувачів із 08.00 до 23.00, бари – з 09.00 до півночі.

  • Трохи про Албанію.

Загальна площа Албанії складає 28748 км². Узбережжя завдовжки 450 км омивається Адріатичним та Іонічним морем. У західній частині розташовуються низовина, решта (близько 70%) – гірські райони. Найвища точка – гора Кораб (2753 м) у префектурі Дібра. Клімат прибережної частини країни є середземноморським, що переходить на схід у континентальний. Середні температури січня –8-9 °C, липня +24-25 °C. Опадів 800-2000 мм на рік.

Найбільша річка Албанії Дріні протікає північними областями країни. Серед інших річок: Мати, Вьоса, Шкумбіні та Семані. Три найбільших і глибоких озер Балканського півострова частково розташовуються в Албанії. Скадарське озеро, третина якого і 57 км узбережжя належить Албанії, знаходиться на півночі країни, на кордоні з Чорногорією. Розділене між Албанією та Республікою Македонія Охридське озеро має глибину 289 м та унікальні флору та фауну, через що знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Озеро Преспа розташовується трохи на південь і поділено між Албанією, Македонією та Грецією.

Представників рослинного світу налічується понад 3 тис. На узбережжі поширений маквіс, близько третини території Албанії (переважно гірські райони) покрито лісом, в яких мешкають бурі ведмеді, вовки, шакали, рисі та лісові кішки, а також дикі кабани, косулі та олені. У прибережних районах багато водоплавних птахів.

На території Албанії є родовища нафти, газу, вугілля, хрому, міді, нікелю.

Понад 90% населення Албанії становлять етнічні албанці, і албанська мова є офіційною мовою. Релігії, поширені біля Албанії: мусульманство (суніти і бекташі), албанське православ’я і римське католицтво. Албанія ця країна в якій живуть дружно всі релігії, люди різних віросповідань живуть разом і немає жодних розбіжностей із цього приводу. Багато сімей, у яких можна зустріти різне віросповідання і де поважаю всі релігійні свята різних вір.

Албанська мова є офіційною мовою Албанії. Він складається з окремої оригінальної гілки в сім’ї індоєвропейських мов, лінгвістично встановлено її іллірійське походження. На лексикон албанської мови вплинули італійська, старо- та новогрецька, латинська та слов’янська мови. Незважаючи на ці впливи, албанська зберегла свій первісний, особливий характер і структуру.

Албанська абетка складається з 36 літер, кожна вимовляється однаково, незалежно від використання. Це дозволяє туристам швидко та легко вивчити кілька основних фраз, щоб полегшити спілкування з місцевими жителями.

Ми сподіваємося, що невеликий розмовник Вам допоможе на відпочинку в Албанії.

Кто? Kush? Куш?
Що? Cfare? Чфарэ?
Який?  Cili? Цили?
Коли? Kur? Кур?
Де? Ku? Ку?
Звідки? Nga? Нга?
Чому? Pse? Псэ?
Як? Si? Си?
Скільки? Sa? Са?
Скільки часу? Sa eshte ora? Са эштэ ора?

Повсякденні фрази

Спасибо! Faleminderit! Фалеминдэрит! 
Щіро дякую! Shume faleminderit! Шумэ Фалеминдэрит!
Будь ласка Ju lutem. Ю лутэм!
Так. Po. По.
Ні. No. Йо (Ё).
Розумію. Kuptoj. Куптой.
Добре. Mire . Мирэ.
Нічого. Asgje. Асджэ.
Все в порядку. Cdo gje ne rregull.  Чдо джэ нэ ррэгул.
Як далеко від міста? Sa larg eshte nga qyteti? Са ларг эштэ нга чютэти?

Як розпочати розмову

Доброго ранку! Miremengjes! Мирмэнджес!
Добрий день! Miredita!  Мирэдита!
Добрий вечір! Mirembrema! Мирэмбрэма!
Вибачте… Me falni… Натэн э мирэ!
Вибачте за те, що втручаюсь… Me falni, qe ju nderpres… Мэ фални, чэ ю ндэрпрес…
Можна поговорити з Вами? A mund te flas me ju? А мунд тэ флас мэ ю?

Приємного вам відпочинку!!!  

Також читайте інші мої статті про Албанію.

Last modified: 25.12.2023

Author

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.