Вид из номера
Вид из номера

Загальна інформація

Острів Хайнань – величезний тропічний острів, розташований на півдні Китаю. Хайнань омивається водами Південно-китайського моря.
Два головні міста Хайнаня – це столиця міста Хайкоу, яке знаходиться на півночі острова. І курортне місто Санья, що розташувалося на півдні.
Час на острові Хайнань випереджає українців на 6 годин взимку, на 5 годин влітку.

Обов’язково перевіряйте ще раз цю інформацію перед вильотом до Китаю, так як інформація може стати не актуальною. (Ця пам’ятка за 2020 рік.)

Важлива інформація щодо митних правил
В АЕРОПОРТ ВИЛІТУ З Г. КИЄВА
Реєстрація на рейс починається за 2-2,5 години до вильоту. Після оголошення про початок реєстрації Вам
необхідно пройти до зазначеної стійки та пройти реєстрацію авіаквитків та багажу самостійно.
РЕЄСТРАЦІЯ НА РЕЙС І ОФОРМЛЕННЯ БАГАЖУ
Реєстрація пасажирів на рейс та оформлення їхнього багажу здійснюються на підставі іменного авіаквитка (паперова роздруківка/електронний квиток на мобільному пристрої), а також за наявності закордонного паспорта, термін якого закінчується мінімум через 6 місяців. Реєстрація на рейс закінчується за 40 хвилин, а посадка у повітряне судно за 20 хвилин до часу вильоту рейсу за місцевим часом. Пасажиру, який спізнився на час закінчення реєстрації або посадки в повітряне судно, може бути відмовлено у перевезенні. Запальнички та сірники заборонені до перевезення.

МИТНИЦЯ
При ввезенні суми понад 5000$ необхідна декларація. Сума перевезення через кордон національної валюти не повинна перевищувати 5000 юанів. Дозволено безмитне ввезення 600 сигарет, спиртних напоїв не більше 1,5 літра, ювелірних прикрас у межах особистого користування. Предмети, заборонені до ввезення: зброя та предмети, що імітують зброю; вибухові речовини, наркотики та психотропні препарати, порнографія, матеріали, які можуть завдати шкоди політиці, економіці та культурі Китаю. Також заборонено ввозити свинину та свинячі вироби (наприклад, ковбасу). Запальнички та сірники заборонені до перевезення.

ВІЗА
В’їзд на територію Китаю здійснюється на підставі заздалегідь оформленої в консульстві Китаю візи, однак для в’їзду на острів Хайнань діють спрощені правила.
Наразі для громадян України, які прилітають на острів Хайнань прямим, регулярним рейсом, встановлено безвізовий в’їзд на термін перебування до 30 днів. Якщо Ви прибуваєте на острів на більший термін, потрібна віза. Також Ви не можете самостійно поміняти місце проживання, оскільки Вас реєструють у поліції.

ЗУСТРІЧ В АЕРОПОРТУ І ТРАНСФЕР В ГОТЕЛЬ
Після проходження паспортного та митного контролю в міжнародному аеропорту Вас зустрічають гіди з табличкою, супроводжують до автобуса і далі до готелю.

Інформація про відпочинок на о. Хайнань

ЗАСЕЛЕННЯ ТА ЗВІЛЬНЕННЯ НОМЕРІВ НА о.ХАЙНАНЬ

Гід, який супроводжує Вас на трансфері, простежить за заселенням до готелю. Заселення в готелі зазвичай відбувається після 14:00.
При заселенні в більшість готелів Китаю з туристів може стягуватися грошовий депозит за збереження вмісту номера та міні-бару. У разі виписки з готелю депозит повністю повертається туристам. Оплата депозиту провадиться в день заїзду. Депозит може бути внесений як готівкою, так і заблокований з банківської картки. Приймаються карти VISA, MASTERCARD, MAESTRO.
Якщо ви оплачуєте готівкою, наприклад, доларами США, то вам їх і повернуть (не місцевою валютою!)

Важливо: обов’язково зберігайте чек про депозит, у вас попросять його в день виїзду, щоб по ньому повернути ваші гроші.

*Увага! У випадку з банківською картою, при розблокуванні коштів готелем транзакція проходить не відразу і в деяких випадках може тривати 30 днів (кошти повертаються на рахунок власника протягом місяця).
При виїзді з готелю по закінченні Вашої поїздки необхідно здати номер до 12:00. Свій багаж можна залишити в камері зберігання готелю. Вам необхідно здійснити оплату за додаткові послуги, якими Ви користувалися під час перебування. За день до вильоту Ви отримаєте інформацію про час трансферу в аеропорт для вильоту до Києва. Якщо ви не отримали такої інформації, будь ласка, зв’яжіться з Вашим гідом та уточніть час виїзду з готелю.

ЕКСКУРСІЇ ТА АКТИВНИЙ ВІДПОЧИНОК
Екскурсії можна замовити, звернувшись до гідів компанії, що чергують на інформаційних стендах у лобі готелю. Якщо у вашому готелі немає постійного інформаційного стенду, ви можете зв’язатися з гідом по телефону і призначити зустріч. Номер свого телефону гід повідомить Вам на трансфері. Вирушаючи на екскурсію, не забудьте взяти з собою копію паспорта, також візьміть сонцезахисні окуляри та крем, головний убір та зручне закрите взуття. Також можна піти на екскурсії своїм ходом, детальніше описано в цій статті.

МЕДИЦИНА І ЩЕПЛЕННЯ
Для отримання безкоштовної медичної допомоги необхідно звернутися за телефонами, зазначеними в медичному полісі страхової компанії. При зверненні до медустанови без направлення від страхової компанії, турист оплачує послуги самостійно. Щеплення для поїздки до Китаю не потрібні. Не слід пити воду із крана. Вживайте гарантовано безпечну воду та напої (кип’ячена вода, питна вода та напої у фабричній упаковці). Обов’язково мийте сирі овочі та фрукти.

ВІДПОЧИНОК НА ПЛЯЖІ
Лежаки та парасольки при готелях – безкоштовні (якщо поряд з готелем знаходиться якесь кафе чи бар, вони можуть виставляти на пляжі біля себе платні лежаки). Загоряти краще до 11 ранку, інакше загрожує перегрів та сонячні опіки. Надмірне перебування на сонці може зіпсувати Вам всю відпустку. Користуйтеся захисними кремами з високим показником захисту від ультрафіолетового випромінювання. Не нехтуйте головними уборами, перебуваючи довгий час на сонці, краще засмагати не більше 15-20 хвилин.

МОВА
Офіційна мова – китайська. Загальноприйнята писемність – китайська ієрогліфіка. Працівники готелів не володіють англійською мовою. Носіть із собою готельну картку з адресою, написаною ієрогліфами: китайці, яких Ви зустрінете на вулиці, іноземних мов не знають. Багато путівників радять перед відвідинами країни вивчити основні фрази на місцевому діалекті. Забудьте цю пораду. Він Вам не допоможе, тому що вивчити фрази за кілька днів китайською неможливо. Найкраще висловлюватися за допомогою перекладача на телефоні, пальців, міміки, калькулятора та малюнків, фотографій пам’яток. Англійську мову місцеві не знають.

ВАЛЮТА
Грошовий одиницею Китаю є юань (RMB). Курс юаня до долара США встановлюється державою. У обігу знаходяться банкноти у 100, 50, 20, 5 та 1 юань, а також монети у 1, 2 та 5 фенів та 1 юань.
Кредитні картки American Express, JCB, Visa, MasterCard, DinersClub в основному приймаються до оплати НЕ в усіх магазинах. Усі готівкові розрахунки біля країни виробляються у місцевій валюті. Обмін валюти краще провести на ресепшені в готелі, в аеропорту або у гіда, обмін валюти на ринках та вулицях не рекомендується через підвищений рівень ризику заміни купюр. Також у банку можна обміняти валюту або зовсім зняти в банкоматі з картки.

ТРАНСПОРТ
Основні засоби пересування в Китаї та острів не виняток – автобус та таксі. Для пересування містом краще користуватися таксі. На даху автомобіля є табличка “TAXI”, а на склі проставлено оплату за 2,5 км шляху, оплата здійснюється за показаннями лічильника. Вартість проїзду на таксі менше 2,5 км – 10 (у деяких таксі посадка 11 юанів), далі за кожен км – 2 юаня. Під час свят вартість проїзду підвищується на 5 юанів та вище. Обов’язково носіть із собою картку з назвою готелю на китайських ієрогліфах, щоб показати таксисту, куди вам їхати. Якщо ви просто скажете вголос назву готелю, вас не зрозуміють, тому що назва китайською звучить завжди інакше.
Автобус є найекономічнішим видом транспорту, маршрути автобусів забезпечують сполучення по всьому м. Санья та передмістя. Вартість проїзду від 2 юанів.

ОРЕНДА АВТО
Оскільки міжнародні права водія в Китаї недійсні, оренда автомобіля можлива тільки «в комплекті» з водієм.

МАГАЗИНИ
Державні магазини працюють без вихідних з 9:30 до 20:30, приватні – з 9:00 до 21:00, а нерідко й довше. Ринки відкриваються зазвичай о 7:00 (деякі – навіть о 4:00) і працюють до 10:00-12:00
Одиниця ваги в Китаї – 1 цзінь = 0,5 кг, ціну продукту Вам повідомлять саме за 1 цзінь.
У великих державних магазинах та продовольчих лавках ціни фіксовані. На ринках
слід торгуватися. Навіть якщо на товарі є цінник — це не більше, ніж «орієнтир», що вказує на порядок вартості покупки. Вибір сувенірів величезний, але багато з них невисокої якості. Палички для їжі, гарний фарфор, чашки, лакові скриньки, печатки та футляри для сувоїв можна купити на кожному кроці.

ІНТЕРНЕТ І СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ:
Wi-Fi на Хайнані доступний у всіх готелях безкоштовно, в більшості готелів він є в номерах. Але багато ресурсів (наприклад: Facebook, Instagram, Google, WhatsApp) там не підтримуються. Але це зовсім не проблема. Для того щоб заробив Facebook і Instagram потрібно завантажити будь-який VPN. Для користувачів IPhone, наприклад, це програма VPN Robot, її можна завантажити в APP Store.

ЗАХОДИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ НА ВІДПОЧИНКУ
На о. Хайнань туристи можуть відпочивати спокійно і не побоюватися за своє життя – тяжкі злочини проти туристів тут трапляються дуже рідко. Як і в будь-якій іншій країні, варто уважно стежити за своїми особистими речами, не носити із собою занадто багато готівки. Цінні речі, у тому числі паспорти та квитки, краще зберігати у сейфі.

Важливо!
Заборонено вивозити з Китаю та острів Хайнань не виняток:
-Ножі
-Powerbank над 20 000 міліампер
-Запальнички. Тому туристам, що палять, рекомендуємо брати з собою в подорож недорогі запальнички, які буде не шкода залишити в Китаї. Вейп та Iqos провозити можна без проблем.

Правила поведінки

Китай – це країна із віковими традиціями та культурою, тому краще не порушувати соціальні та релігійні норми, щоб не образити місцевих жителів.

  • Не можна фотографувати військові, стратегічні об’єкти та державні будівлі, а також людей, не спитавши у них попереднього дозволу.
  • Не можна висловлювати невдоволення культурою та історією Китаю, а також виявляти неповагу до них.
    • Не можна смітити, за це можуть оштрафувати.
    • Не варто виявляти агресію чи роздратованість по відношенню до китайців.
  • Більшість китайців ставиться до туристів доброзичливо, тому будьте готові до того, що багато місцевих жителів з вами вітатимуться і, можливо, навіть показуватимуть пальцем – реагуйте на це спокійно.
  • Не варто ображатись, якщо китаєць попросить з вами сфотографуватися або навіть зробить кадр крадькома – для них це велика честь і привілей мати спільно фото з європейцем.

Не допускається торкатися жінки, брати її під руку.

  • Не можна втикати палички (або прилади) вертикально в миску з їжею – це нагадує пахощі, що паляться в храмі, а отже – навіває думки про перехід в інший світ.

У жодному разі не можна нанизувати шматочки їжі на палички – це образить кожного китайця.

Ось такий він південний острів Хайнань.

Last modified: 17.06.2023

Author

Comments

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.